Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Ionisators

Vraag
Hallo,

zijn ionisators goed of juist niet goed voor mucopatienten?

Alvast bedankt.
H.
Antwoord
We danken u voor deze vraag. Het lijkt logisch om te proberen de kwaliteit van de lucht te verbeteren in de omgeving van patiënten met een chronische longziekte. Hiervoor is het in de eerste plaats noodzakelijk blootstelling aan sigarettenrook te mijden.
De lucht bevat een aantal elektrisch geladen partikels, ionen genoemd. De hoeveelheid en de verhouding tussen positief en negatief geladen ionen is variabel, afhankelijk van de hoogte, de ligging, binnen of buiten, van het weer,… Door luchtvervuiling zouden minder negatieve ionen in de lucht aanwezig zijn. In hoeverre dit een invloed heeft op de gezondheid of verantwoordelijk is voor ziekteverschijnselen is niet gekend.
Ionisatoren zijn toestellen die de hoeveelheid negatieve ionen doen toenemen in de lucht.
Deze toestellen worden voorgesteld om een brede waaier aandoeningen te behandelen, gaande van astma tot depressie. Er is geen wetenschappelijke basis voor het gebruik van deze toestellen. Ionen hebben enig remmend effect op de groei van bacteriën, maar hun efficiëntie om infecties te voorkomen is niet aangetoond. Ionisatoren kunnen de hoeveelheid allergie uitlokkende partikels in de lucht licht verlagen, maar bij patiënten met allergisch astma heeft het gebruik van een ionisator in huis geen effect op symptomen of gebruik van medicatie. Bij patiënten met mucoviscidose zijn geen gegevens beschikbaar.
Neveneffecten van ionisatoren zijn niet beschreven. Sommige toestellen produceren ozon, wat in hogere concentraties respiratoire klachten veroorzaakt.
Zoals voor veel niet-gebruikelijke behandelingen zijn er dus geen argumenten om het gebruik van een ionisator aan of af te raden.
F. Vermeulen, M. Proesmans, L. Dupont, J. Dankert-Roelse, K. De Boeck
09.04.2009