Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

dianose

Vraag
goedemorgen,
mijn dochter heeft CF delta F 508.
doordat ik sterk verminderd vruchtbaar was zijn we naar een IVF centrum gegaan: VU Amsterdam. daar is uiteindelijk na tien pogingen 1 zaadcelletje in een eicelletje geplaatst waaruit mijn dochter is geboren. zelf loop ik met veel lichamelijke klachten zoals neuspoliepen, sterke gewrichtsproblemen, meerdere onderzoeken naar buikklachten gehad. ik ben vroeger als kind veel flauw gevallen en heb daarvoor meerdere keren een EEG gehad. ook mijn bloedsuikers zijn enorm wisselend.
bestaat de kans dat je dan ook CF hebt in mildere vorm, ben eigenlijk nooit getest hierop. is het raadzaam om alsnog te laten testen.
vriendelijke groet, J.
Antwoord
Geachte ouder,
Je vertelt me niet of je de moeder of de vader van een dochtertje met CF bent en dat maakt het beantwoorden van de vraag iets moeilijker. Op je vraag of er milde vormen van CF bestaan is het antwoord heel duidelijk ja. Bij ongeveer 10% van de patiënten met CF wordt de diagnose pas op volwassen leeftijd gesteld. Meerdere van de tekens die je opsomt kunnen voorkomen bij patiënten met CF. Zo zijn neuspoliepen relatief typisch. Verminderde vruchtbaarheid komt voor bij mannen met CF. Het betreft een speciale vorm van onvruchtbaarheid door afwezigheid van de zaadleider waarbij het zaad niet in het ejaculaat terechtkomt. Verminderde fertiliteit is ook beschreven bij vrouwen met CF. Een bijzonderd vorm van suikerziekte komt ook voor bij CF.
Indien u nog altijd meerdere klachten hebt, is het dus aangewezen dat u uw dokter raadpleegt en hij kan nakijken of het noodzakelijk is om ook tests naar CF uit te voeren.
K. De Boeck
17.04.2009