Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

pompelmoes en antibiotica

Vraag
Beste,
Ik heb gelezen dat de werking van sommige antibiotica veranderd worden als je deze inneemt met pompelmoes(sap). Klopt dit ook voor cyproxine ?
Wordt de werking dan versterkt ?
Antwoord
Beste,

Patiënten met mucoviscidose krijgen soms een groot aantal medicijnen. Soms kunnen interacties optreden tussen medicaties, dit betekent dat de werking of de neveneffecten ervan beinvloed worden door gelijktijdig gebruik. Ook met voeding zijn interacties mogelijk. Iedereen weet bv dat sommige medicijnen nuchter moeten genomen worden, of juist samen met voedsel, om een maximaal effect te bekomen, of neveneffecten te verminderen.
De interacties kunnen op verschillende manieren ontstaan. De opname van het medicijn vanuit de darmen kan vertraagd of versneld worden. De afbraak, vaak door de lever, of de klaring, vaak door de nieren of in de gal, kan worden geremd of versneld. Hierdoor zal de concentratie ven het medicijn in het bloed anders zijn, met meer of minder (neven)effect. Gelijktijdig toedienen van twee medicijnen met hetzelfde effect kan leiden tot vergroting van dit (neven)effect.
Pompelmoessap heeft een effect op de opname in de darmen en op de afbraak in de lever van sommige medicijnen. Dit betreft specifiek medicijnen die verwerkt worden door een welbepaalde vorm van cytochroom P450 (een ‘enzym’, eiwit dat chemische stoffen in het lichaam verwerkt, CYP3A4 genoemd...). Alles hierover is nog niet geweten, maar voor antibiotica en meer bepaald voor Ciproxine lijkt er geen invloed te zijn van pompelmoessap. Voor sommige slaapmiddelen of anxiolytica, Prepulsid, cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers, immuunsuppressiva die na transplantatie nodig zijn, kan interactie optreden, meestal met toename van neveneffecten.

Inname van Ciproxine samen met pompelmoessap zal dus geen verandering veroorzaken van het effect of de neveneffecten ervan. Aandachtig blijven voor mogelijke interacties is zeker belangrijk, en met vragen hierover kunt u altijd terecht bij u behandelende arts.
F. Vermeulen
08.05.2009