Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Sinusitis

Vraag
Ik ben een meisje van 21 jaar. Mijn broer heeft mucoviscidose. Zelf ben ik drager van deze ziekte. Ik ben veel informatie hierover aan het opzoeken. Mucopatiënten hebben last van sinusitis en neuspoliepen. Gaat dit altijd gepaard en komt dit enkel door het taaie slijm? Alvast bedankt
Antwoord
Beste,
Zoals u zelf al aanhaalt in de vraag is er een zekere analogie tussen de longproblemen en de neus/sinusproblemen bij mucoviscidose.
De neusholte is bedekt met slijmvliezen die doorlopen naar de sinusholten. Reeds vroeg in het leven worden in de neus van CF-patiënten, net als in de longen, taaie slijmen aangemaakt die moeilijk te verwijderen zijn. Hierdoor wordt de verbinding tussen neus en sinussen afgesloten, en stapelen taaie slijmen zich in de sinussen op. Deze taaie slijmen zijn voorbeschikkend voor aanslepende bacteriële sinusinfectie. De ontstekingsreactie die hier het gevolg van is , kan bij een aantal patiënten lijden tot vorming van neuspoliepen. ‘Neuspoliepen’ zijn slijmvlies verdikkingen die uitpuilen vanuit de sinusholte tot in de neusgang met afsluiting en vervorming van de sinussen tot gevolg.
Voor meer informatie over de neus en sinusproblemen bij CF kan je de ecorn vragen die hierover al gepubliceerd zijn nalezen.
Hopelijk is dit antwoord voldoende verduidelijkend.
Met vriendelijke groeten
M. Proesmans
08.05.2009