Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Radeloos

Vraag
Mijn zoontje heeft alle kenmerken van cf. In het ziekenhuis weigeren ze er op te testen omdat hij goed groeit. De groeicurve is overigens net een wil waterzee.
De eerste levensjaren groeide hij helemaal niet goed.
Hij was nog geen 1 jaar toen hij 10 kilo was en was ruim 2 toen hij nog steeds 10 kilo was. In maart vorig jaar zijn de keelamandels verwijdert en is hij beter gaan eten.
Hij is nu 3.5 jaar en weegt 16 kilo.
Maar hij valt heel snle af. Naar welk zieknhuis kan ik het beste gaan met hem. Ik ben echt radeloos.
Alvast bedankt.
Antwoord
Beste,

U maakt zich zorgen dat uw zoontje CF heeft.
Uit uw beschrijving van de klachten van uw zoontje lees ik vooral iets over zijn groei, die soms goed is en soms slecht, en dat hij snel afvalt. Behalve zijn gewicht is ook de lengtegroei belangrijk. Er zijn zeer veel oorzaken dat een peuter van 2 à 3 jaar een periode slecht groeit. Meestal gaat het vanzelf weer beter of verbetert de groei na een ingreep, zoals het verwijderen van de keelamandelen zoals bij uw zoontje is gebeurd.
CF is een zeldzame oorzaak van slecht groeien. In Nederland en België heeft maar één op de 4000 kinderen CF, ofwel in 200 schoolklassen met 20 kinderen heeft maar 1 kind CF.
Als een kind met CF slecht groeit, dan heeft het altijd meer symptomen. Bijvoorbeeld veel eten en toch niet groeien; veel, vettige en stinkende ontlasting die moeilijk uit de pot te spoelen is, vaak buikpijn, en een opgeblazen buik; of klachten van veel hoesten, opgeven van taai gekleurd slijm, en snel kortademig bij geringe inspanning; bij sommige kinderen met CF smaakt de huid zout, dit proef je vooral als je je kind een kus geeft op het voorhoofd.
Herkent u deze klachten, bespreek dit dan eerst met uw eigen kinderarts. Die kent u en uw zoontje het beste en kan u het beste advies geven. Als u daarna toch vindt dat uw eigen kinderarts onvoldoende naar uw zorgen luistert, dan raad ik u aan met uw huisarts te overleggen. Hij of zij kan u helpen als u een kinderarts in een ander ziekenhuis bij u in de buurt om een tweede mening wil vragen.
met vriendelijke groet,
Jeannette Dankert-Roelse, kinderarts
08.05.2009