Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Ernst gezondheidsprobleem

Vraag
Wat is de ernst van het gezondheidsprobleem CF algemeen met betrekking op kwaliteit van leven, voor een patient met CF?
Antwoord
Dit is een interessante vraag waarop geen eenvoudig antwoord gegeven kan worden. Kwaliteit van leven is een breed begrip dat verwijst naar het lichamelijk, sociaal en emotioneel welzijn van een mens. Bij gezonde mensen hangt de kwaliteit van leven af van vele factoren en dit is bij patiënten met CF natuurlijk ook het geval. Onderzoek bij patiënten met CF heeft aangetoond dat kwaliteit van leven tot op zekere hoogte samenhangt met de ernst van de ziekte (vaak uitgedrukt in éénsecondewaarde). Dit betekent echter niet dat alle patiënten met een minder goede longfunctie een slechte kwaliteit van leven rapporteren. Bijvoorbeeld, patiënten met een lage éénsecondewaarde kunnen misschien niet wandelen of rennen of de trap opgaan zoals hun leeftijdsgenoten en zij zullen een minder goede kwaliteit van leven rapporteren op lichamelijk gebied. Dit wil echter niet zeggen dat de kwaliteit van leven op andere gebieden ook slecht is, bijvoorbeeld op sociaal gebied. Kwaliteit van leven hangt immers samen met een veelvoud van dingen, waaronder lichamelijke conditie, de medische opvolging en ondersteuning, de dagvulling van een patiënt (school - werk), de sociale omgeving/ondersteuning (partner, familie, vrienden, etc), de financiële omstandigheden etc. Daarbij komt dat kwaliteit van leven ook bepaald wordt door de wijze waarop een patiënt omgaat of leert omgaan met zijn of haar ziekte. We weten dat patiënten met een positieve ingesteldheid een betere kwaliteit van leven rapporteren dan patiënten met een meer negatieve levensvisie. Ook weten we dat mensen die angstig en depressief van aard zijn een minder goede levenskwaliteit rapporteren dan mensen die niet angstig of depressief zijn.

CF heeft zeker een impact op de kwaliteit van leven van een patiënt, echter de mate van impact is gerelateerd aan meerdere factoren.
T. Havermans
03.06.2009