Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Verpleegkundig relevante vraag

Vraag
Ik heb een casus gekregen over een 12jarige jongen met CF, ik zou een verpleegkundig relevante vraag moeten stellen omtrent zijn verzorging. Ik vind dit moeilijk aangezien ik nooit echt in contact gekomen ben met kinderen in mijn opleiding. Waar hecht een verpleegkundige heel veel belang aan tijdens de zorg voor een kind met CF?
Antwoord
Beste,

Naar de puberteit toe streven we naar meer zelfstandig heid van de patiënt. De behandeling die tot dan toe voor het grootste deel in handen werd genomen door de ouders komt meer en meer in de handen van het kind zelf. Dit houdt in dat de patiënt meer en meer over zijn ziekte en behandeling leert en de therapie stilaan zelfstandig gaat uitvoeren. Uiteraard mits de nodige hulp en toezicht van ouders en hulpverleners. De eerste stap is inzicht verwerven over het hoe en waarom van deze intensieve behandeling: behandelingen zoals de aerosoltherapie, de verschillende medicijnen die dagelijks moeten ingenomen worden. Waarom moet ik op regelmatige controle en hoe komt het dat ik af en toe naar het ziekenhuis moet voor een intraveneuze antibioticabehandeling?
Belangrijk is dat deze patiënten een eerlijk antwoord krijgen op hun vragen, aangepast aan hun leeftijd en mogelijkheden.
Een grote hulp bij het verwerven van meer vaardigheden in CF-therapie en het verkrijgen van meer inzicht in CF zijn de Pulmo-Revamaanden die in België specifiek georganiseerd worden voor jongeren met Cf.

Mvg,
Linda Boulanger- verpleegkundige
06.07.2009