Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.
hielprik en cf
- Vraag
- Wordt er in alle ziekenhuizen in België standaard getest op cf bij de hielprik? Groetjes en bedankt!
- Antwoord
- Bedankt voor deze heel relevante en actuele vraag. Er bestaat inderdaad een mogelijkheid om van bij de geboorte cystische fibrose ( CF) op te sporen vooraleer er bij de baby’s symptomen of klachten optreden. De langst bestaande test is het opsporen van IRT (immuunreactief trypsine) op de hielprik. Omwille van het groot aantal fout positieve en fout negatieve testen wordt deze test tot op vandaag niet veralgemeend gebruikt in België.
De mogelijkheid bestaat nu om deze test te combineren met opsporen van CF mutaties (genetisch onderzoek) of met andere testen zoals PAP (pancreatic associated protein) om zo de kwaliteit van de test te verbeteren.
Heel wat wetenschappelijke gegevens hebben de laatste jaren bovendien aangetoond dat vroegtijdig opsporen van CF, bijvoorbeeld met een neonatale opsporingstest, de prognose van de ziekte verbetert. Mits in dit vroege stadium een adequate behandeling wordt opgestart, ziet men bij patiënten met CF en vroege diagnose, een betere prognose wat betreft voedingsparameters, longfunctie en meest waarschijnlijk ook voor de overleving.
Op internationaal vlak is men het erover eens dat opsporen van CF bij de geboorte haalbaar en zinvol is. In heel wat landen is systematisch uitvoeren van deze test in voege, ook in een aantal ons omringende landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk en de UK. Belgische artsen betrokken bij CF zorg, zijn ook sterke voorstander van een veralgemeend opsporen van CF op de hielprik. Op dit ogenblik is een haalbaarheidsstudie lopende in samenwerking met het Federaal Kenniscentrum betreffende dit onderwerp. Het is belangrijk om te kijken voor ons land welke tests (of opeenvolging van testen) het meest aangewezen en het meest haalbaar zijn. Daarbij moeten ook heel wat organisatorische en financiële aspecten worden bestudeerd. Wij hopen dan ook dat op basis van deze haalbaarheidsstudie opsporen van CF bij de geboorte, ook in België op systematische basis zal worden gestart. Dit is echter alleen nuttig indien dit gepaard gaat met een goed gestructureerde zorg en een snelle verwijzing naar CF zorgcentra.
M. Proesmans
- 07.09.2009