Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Sexual Problems

Otázka
Dobrý den, mému synovci je 18let, má CF. Nechce se mu žít, myslíme si, že má problémy s děvčetem. Nevím přesně, ja se zeptat´...může mít problémy se sexem?
Děkuji za odp.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Vaši otázku, která je z velmi citlivé oblasti.

Váš synovec může mít jistě problémy jak vztahové, tak v sexuální oblasti, byť sexuální život ani potence mužů s CF primárně ovlivněna není. V každém případě by bylo dobré získat ho pro spolupráci, nabídnout mu možnost konzultovat své postoje a pocity s psychologem a zmapovat tak terén. Problém může být také někde úplně jinde, např. v konfrontaci s vrstevníky, s jejich možnostmi trávení volného času, ale může jít i o depresivní reakci např. na fakt limitované životní perspektivy.

Je důležité si také uvědomit, že se muži s cystickou fibrózou velmi často nemohou stát otci svých dětí přirozenou cestou, protože v jejich pohlavních orgánech jsou ucpány vývodné cesty. Spermie se jim sice tvoří, ale do vývodných cest se nedostanou a přirozenou cestou nemohou svou partnerku oplodnit. Je to ale možné řešit malým chirurgickým zákrokem, kdy se spermie odeberou, případně se uloží ve spermabance a užijí se pak k oplodnění ve zkumavce. Protože neplodnost se týká většiny (98 %), ale nikoli všech CF mužů, je třeba vyšetřit, zda konkrétní muž je či není sterilní. Sexuální život ani potence mužů s CF však ovlivněna není. Potence a plodnost spolu vůbec nesouvisí.

Z výše uvedených důvodů i z obavy, která je z Vašeho dotazu patrná, by bylo vhodné se spojit s ošetřujícím CF specialistou, který poradí Vašemu synovci kontakt na specializovaného psychologa.

S pozdravem Helena Chladová, Věra Vávrová a Jitka Brázová
14.02.2010
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová