Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

vedľajšie účinky lieku Prednison

Otázka
Keď nemá dieťa na 100% určenú diagnózu alergická aspergilóza ako dlho je nutné užívať liek Prednison?
Bojím sa vedľajších účinkov.
Odpověď
Dobrý den, lék Prednison patří mezi kortikosteroidní látky. Dlouhodobé podávání Prednisonu u dětí může mít některé vedlejší účinky (porucha růstu, kortikoidy vyvolaná cukrovka (tzv. steroidní diabetes), osteoporóza - čili řídnutí kostí, zákal rohovky (katarakta)
Krátkodobě se kortikoidy (tedy i Prednison) podávají jako protizánětlivý lék u těžkých stavů, u kterých se zánět nedaří ovlivnit jinak. Dlouhodobě se Prednison doporučuje jen u nemocných, u kterých je cystická fibróza komplikována plísňovým onemocněním vyvolaným Aspergilem ( alergická bronchopulmonální aspergilóza - ABPA), které má určité příznaky a také určitá diagnostická kritéria.
Neuvádíte příznaky, které vaše dítě má, ale kortikoidy se mají podávat co nejkratší dobu, ale zároveň tak dlouho, aby bylo dosaženo zlepšení klinického stavu (snížení intenzity kašle a množství produkovaného sputa, ústup pískotů, zlepšení fyzické zdatnosti, zlepšení funkce plic, zlepšení RTG nálezu, pokles eozinofilních leukocytů v krevním obraze, pokles celkového IgE a specifických protilátek proti Aspergilovi). Často se na začátku léčby podávají vyšší dávky kortikoidů, které se postupně snižují až na 0 či na malou dávku udržovací, na které jsou někteří pacienti trvale.
S pozdravem, Vera Vavrova a Jitka Brazova
14.11.2007
Odpověď editoval: Vera Vávrová