Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Nechutenství

Otázka
Mám 6 letého vnuka, kterému od prvních dnů života diagnostikovali CF. Dnes víc kašle, než jiné děti a vyplivuje hlen. Jinak je to šikovný, chytrý kluk, který běhá, hraje fotbal, leze po stromech, lyžuje. To vše díky Creonu, masážím, inhalaci a nutridrinku. V tom je problém. Vnuk nezná pocit hladu.
Pokud je jídlo ponecháno na něm, nesnídá, žádná přesnídávka, žádný oběd ani svačina. Na večeři neochotně sní kousíček chleba. Toto samozřejmě není možné. Rodiče jej do jídla nutí, když nejí, trestají jej. Zákaz televize, žádný počítač, zákaz lyží, ... a když ani to nepomůže, křik a bití. Myslím, že není možné dítě trestat za to, že je nemocné.

Lze udělat něco, co by mu zlepšilo chuť k jídlu?

Děkuji za odpověď.
M.
Odpověď
Dobrý den,
Děkujeme za Váš dotaz. Rada, co dělat, aby dítěti chutnalo jídlo je obtížná, když Vašeho vnuka neznáme. Nevíme, na základě jakých příznaků byl diagnostikován. Měl tzv. mekoniový ileus a byl-li operován a nemá-li také krátké střevo. Nevíme, kolik vnuk aktuálně váží, kolik bere Kreonu, jestli opravdu musí dostávat Nutridrink, co ostatního užívá, bere-li nějaká probiotika, jak je na tom s játry a pod. To všechno by věděl ošetřující lékař Vašeho vnuka a rodiče nebo Vy byste se měli poradit především s ním.
Děti s CF mají obecně téměř pravidelně problémy s jídlem. Pocit hladu, který je důležitou motivací pro impuls k nasycení, chybí, protože rodičům z pochopitelných důvodů záleží na tom, aby dítě přiměřeně přibývalo na hmotnosti a úpěnlivě to hlídají.
U šestiletého dítěte lze už ale docela dobře pracovat s racionální složkou - vysvětlit, na co je jídlo v těle důležité, že bez něj nelze např fungovat ve škole (dobře lze přirovnat k motoru auta, který nenaskočí, když nebude mít benzín), lze si povídat o tom, jak vypadá trávení, jak probíhá v jednotlivých fázích, nakreslit si to nebo použít různé dostupné makety, modely lid. těla, apod. Dítě by také mělo býz zaangažováno do nákupu potravin, které má rádo a může si je vybrat. Mělo by se angažovat také v přípravě jídla., naučit se připravit si nebo uvařit si něco jednoduchého. Když má dítě zrovna období, kdy mu příliš nechutná, je dobré mu nabízet jen jídla, která má rádo a sní je za všech okolností. A to i za cenu, že v tomto čase bude jeho jídelníček "chudý" a monotématický.
Zákazy jsou obecně výchovně nevýhodné ke stimulaci žádoucího chování. Lépe fungují odměny za žádoucí projev a pozitivní motivace. Je dobré zavést záznam o tom, jak jídlo probíhá a co se daří. Toto je však účinnější pod dohledem odborníka, který situaci průběžně s rodinou mapuje a vede - psycholog, psychoterapeut.
S pozdravem a přáním všeho dobrého Helena Chladová a Jitka Brázová
13.03.2010
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová