Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Vibrační vesta

Otázka
Dobrý den.
Máme roční holčičku s CF. Dočetl jsem se, že v USA používají vibrační vestu na uvolnění hlenu z dýchacích cest – viz přiložený popis.
„The ThAIRapy Vest is a mechanical device which uses high-frequency chest wall oscillation to provide airway clearance therapy. The device consists of an inflatable vest linked to an air-pulsed generator. The air-pulse generator creates pulses within the vest which oscillate the chest wall and create air flow within the lungs. Air flow created by the ThAIRapy Vest dislodges mucus so it can be cleared by coughing.“ Ohlasy nemocných CF jsou pozitivní: snazší dýchání, méně infekcí, kratší nemocnost.
Používá se takové zařízení i v Evropě? Od jakého věku dítěte se doporučuje? Jaká je cena? Je možné (v ČR) požádat o příspěvek zdravotní pojišťovnu?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
vibrační vesta se používá i v Evropě, ale sporadicky, a její používání není tak rozšířeno, jako v USA. Většinou se jedná o individuální volbu pacienta nebo jeho rodičů, zda si rodina tento velmi drahý přístroj pořídí.
Vibrační vesty mají různé velikosti, na trhu jsou velikosti pro děti přibližně od 1 - 1,5 roku, ale podstatné a velmi důležité je nastavení vibrační frekvence z kompresoru přístroje. Fyzioterapii pomocí ThAIRapy Vest doporučujeme vždy zahájit pod odborným vedením respiračního fyzioterapeuta a další pokračování je třeba pravidelně konzultovat.
Cena je přibližně 15 až 20 tisíc USD (podle aktuálních firemních nabídek).
V ČR je možné požádat o příspěvek zdravotní pojišťovnu, ale pravděpodobnost schválení je velmi mizivá. Stejně jako v dalších státech Evropy, tak také v ČR tato terapie nepatří ke standardním metodám ACT (Airway Clearance Techniques).
S pozdravem, Libuše Smolíková a Jitka Brázová
06.12.2007
Odpověď editoval: Libuše Smolíková