Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Inhalace

Otázka
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné amilorid kombinovat v průběhu jednoho dne např. s Vincentkou nebo fyziologickým roztokem.
Časový odstup mezi inhalacemi amiloridu by prý měla být min. 3 hodiny, nám to ale bohužel nevychází vzhledem k potřebám dítěte a inhalace nám vychází v těchto časových intervalech:
8.30 h - 11.00 h - 17.30 h

Je také normální, že dcerka při prvních několika nádeších amiloridu dostane velký záchvat kašle? Asi po minutě kašel odezní a již inhaluje bez problémů.

Děkuji.
Odpověď
Dobrý den.
Inhalace amiloridu lze jistě kombinovat v průběhu dne s inhalacemi jiných léků. Tříhodinový interval vychází z poločasu amiloridu, což znamená, že po 2 ½ hodinách ještě přetrvává účinek předchozí inhalace. Pokud se inhalují jiné roztoky, je třeba mít na mysli, že lahev s Vincentkou nebo fyziol. roztokem je třeba každý druhý den měnit. Jednou otevřená nádoba by se mohla infikovat Pseudomonádami. Předpokládám, že amilorid máte v lahvičkách po 20 ml (rovněž z důvodu ochrany před infekcí) a že ho uchováváte mimo lednici, ale v temnu. V lednici totiž roztok může krystalizovat a objevuje se v něm zakalení, na světle se znehodnocuje.
To, že se dítě po prvních nádeších amiloridu rozkašle, si neumím dobře vysvětlit. Snad je zahlceno hustou mlhou. Bylo by dobře konzultovat tento problém s fyzioterapeuty, kteří zhodnotí, zda je užíván správný typ inhalátoru a zda má dítě správnou techniku inhalací.
S pozdravem, Věra Vávrová
13.07.2011
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová