Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Cesta k moři letadlem

Otázka
Lze doporučit dítěti (4 roky, cf) cestu k moři letadlem?

Děkuji. M.
Odpověď
Dobrý den.
Doporučit dítěti s CF cestu letadlem může jen ošetřující lékař, který dobře zná stupeň jeho plicního poškození. Hlavní rizika letu jsou vznik pneumothoraxu a desaturace. Vzhledem k tomu, že v letadle se dýchá vzduch s 15% koncentrací kyslíku na rozdíl od obvyklé 21% koncentrace, může se stát, že nemocné dítě bude mít kyslíku nedostatek. Před letem je proto nezbytné podrobné vyšetření a posouzení schopnosti dítěte se na cestu vydat. Dítě by mělo mít vyšetřenou funkci plic (spirometrické vyšetření) a ev. hypoxaemický test. V době letu musí být dítě ve stabilizovaném stavu, bez akutní exacerbace základního onemocnění. Je důležité vzít v potaz i délku letu – vhodnější jsou kratší, přímé lety bez přestupu. Dítě s sebou musí mít zprávu o své nemoci a je třeba upozornit personál letadla na to, že se může stát, že dítě bude potřebovat za letu dodávku kyslíku.
Doporučení (Guidelines) naleznete na www.brit-thoracic.org.uk/Portals/0/Clinical%20Information/Air%20Travel/Guidelines/FlightRevision04.pdf

Praktické rady a zkušenosti rodičů, kteří již cestu letadlem se svými dětmi s CF podnikly, můžete také získat kontaktováním pacientské organizace - Klub nemocných cystickou fibrózou (více na www.cfklub.cz).
S pozdravem, Věra Vávrová, Libor Fila a Jitka Brázová
10.03.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová