Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Sporty

Otázka
Aké sporty nie sú jednoznacne vhodné pre pacientov s cystickou fibrózou?
Odpověď
Dobrý den.
Na tuto na první pohled jednoduchou otázku jednoduše odpovědět bohužel nelze. Lépe by bylo řešit vhodnost konkrétního sportu pro konkrétního pacienta, neboť zcela obecné doporučení prakticky dát nelze.
Vzhledem k tomu, že CF má velmi pestré klinické projevy, bude jiné doporučení pro nemocného s těžkým plicním postižením, jiné pro nemocného s cukrovkou a jiné pro nemocného s osteoporózou.
Nemocní s CF mají vyšší energetickou potřebu a vysokou konentraci solí v potu. Obecně tedy je nutné při fyzické námaze hradit energetickou potřebu více než u běžné populace a rovněž hradit ztráty solí pocením. Pokud jsou jakékoli problémy v této oblasti, je nevhodný jakýkoli sport, který k nim vede. Stejně tak nejsou vhodné sporty, kde dochází k velkým změnám tlaku (potápění), příp. sníženému množství atmosférického kyslíku (vysokohorská turistika).
Je velmi prospěšné pravidelně posilovat fyzickou zdatnost jedince. Žádný běžný, rekreační sport není obecně kontraindikován pro jedince s CF, je však třeba dbát na to, aby se při pohybu nezadržoval dech. Také je důležité upravit pitný režim a častěji opakovat odpočinkové pauzy v průběhu cvičení.
Pokročilé plicní onemocnění nemocného limituje po stránce fyzické výkonnosti a přináší riziko pneumotoraxu při náhlých změnách barometrického tlaku. Míru tolerance fyzické zátěže si musí ověřit každý pacient sám a přizpůsobit jí námahu (běh, jízda na kole či plavání lze pochopitelně provozovat od rekreační až po vrcholovou úroveň). Z hlediska rizika plicní exacebrace jsou nevhodné činnosti s rizikem úrazu hrudníku (bolest vede k zhoršení odkašlávání), jako je box a další kontaktní sporty. Z hlediska rizika pneumotoraxu pak zejména potápění, padákové létání, lyžování v případě překonávání velké nadmořské výšky lanovkou apod. Pobyt ve vyšší nadmořské výšce (horolezectví apod.) je rovněž spojen rizikem expozice nižšímu parciálnímu tlaku kyslíku a tedy jeho nedostatku v organizmu.
Nemocní s cukrovkou léčení inzulinem jsou v riziku hypoglykémie, zejména při fyzické námaze a nedostatečném příjmu potravy. K tomu může dojít při každém sportu spojeném s fyzickou námahou, nejrizikovější jsou však ty, kde by případná ztráta vědomí mohla zmanenat i ohrožení života (cyklistika, motorismus).
Osteoporóza ohrožuje nemocného rizikem zlomenin a zborcení obratlových těl. Nevhodné jsou zde sporty s rizikem úrazů, se zvedáním břemen, skoky z výšky a rotačními pohyby (např. i tenis).
Nejdůležitějším doporučením ohledně sportování při CF tedy je: Vždy se řídit radou lékaře, jak velké fyzické zatížení při sportu je pro nás optimální.
S pozdravem Libor Fila a Jitka Brázová
13.03.2008
Odpověď editoval: M.D. Libor Fila
Question in Slovak language