Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

centra CF v Europe

Otázka
Dobry den,
mame 6 mesacneho syna s potvrdenou CF. Rada by som vedela ci su specializovane centra a ak su tak kde v Rakusku , Taliansku a Chorvatsku?
Mozem sa na tieto centra obratit v pripade dovolenky v danej krajine a zhorsenia stavu dietata. Preplaca to zdravotna poistovna?
Dakujem za odpoved,
Katarina
Odpověď
Dobrý den,
Vzhledem k tomu, že jsou tyto stránky v češtině a tudíž i odpovědi jsou od českých CF specialistů a že již nejsme jedna republika a fungování zdravotnictví i politika zdravotních pojišťoven se v jednotlivých státech liší, předala jsem Váš dotaz slovenským kolegům. Jakmile obržím odpověď, zveřejníme ji na těchto stránkách.
S pozdravem, Jitka Brázová (koordinátorka projektu).

Dobrý den,
důvodem pozdější odpovědi na Vaši otázku je fakt, že byla diskutována v rámci Evropského fóra CF specialistů během ECORN-CF setkání.
Bohužel v současné době neexistuje seznam evropských CF center, byť na této problematice intenzivně pracuje Evropská spolešnost pro CF. Proto Vám nemohu konkrétně doporučit žádné CF centrum, neboť Vám nemohu zaručit srovnatelnou kvalitu poskytované péče na jakou jste zvyklí.
Informace o některých CF centrech včetně pacientských organizací v rámci Evropy, včetně zemí, které plánujete navštívit, neleznete na stránkách CF world wide www.cfww.org/member_country/.

Obecné informace o cestování s CF naleznete v archívu tohoto fóra.
Poradila bych se s Vaším ošetřujícím lékařem, zda je vůbec cesta k moři pro ani né roční miminko s CF vhodná. Je důležité myslet na zvýšený pitný režim, zvhledem ke zvýšenému riziku dehydratace dítěte a také zvýšenou nutnost dosolování v teplém prostředí.
Pro cestování s CF je velmi důležité nepodcenit zdravotní pojištění a mít vždy s sebou informace o povaze onemocnění a seznam užívaných léků v angličtině a nejlépe i v jazyku země, kam jedete. Informujte se u Vaší konkrétní pojišťovny, které výlohy a za jakých podmínek bude hradit a jistě bych Vám doporučila se připojistit.
S pozdravem, Jitka Brázová
04.03.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Question in Slovak language