Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

vek

Otázka
Dobry den, obraciam sa na Vas s prosbou o odpoved. Pri navsteve onkologickej ambulancie, ktoru pravidelne navstevujeme s nasim 7 rocnym synom sme sa pani doktorke zmienili o tom, ze ma zapachajuci pot /nie nadmerne slany pot/. Pani doktorka nam doporucila metabolicke vysetrenie, o ktorom sme sa dozvedeli, ze sa pravdepodobne jedna o vysetrenie na CF z krvi. So synom sme uz 3 krat absolvovali vysetrenie chloridov v pote 22.79 a 15.79 mmol/l a raz vieme len negativny vysledok bez hodnoty. Chcem sa spytat ci je znama nejaka vekova hranica kedy CF prejavi respekt. po ktorej sa uz ochorenie neprejavi. Dakujem pekne za odpoved
Odpověď
Dobrý den,
Váš syn má normální hladinu chloridů v potu a tudíž se u něj s největší pravděpodobností o klasickou formu cystické fibrózy nejedná. Metabolické vyšetření, na které Vás paní doktorka odeslala, není vyšetřením chloridů v potu.
Co se týče Vašeho dotazu, věková hranice pro cystickou fibrózu neexistuje vzhledem k tomu, že existuje tzv. klasická forma onemocnění projevující se většinou brzy po narození či v prvních letech života vysokou hladinou chloridů v potu, nedostatečnou zevní sekrecí slinivky břišní a tudíž neprospíváním, postižením dýchacích cest a u mužů neplodností a tzv. atypická forma onemocnění, kde funguje slinivka normálně a většinou i příznaky ze strany dýchacího ústrojí jsou mírnější. Tyto formy jsou dány geneticky, tedy vzrozeně.
S pozdravem, Jitka Brázová
18.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Question in Slovak language