Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Otázka na CF centra ve Španělsku.

Otázka
Mojí dceři s CF je nyní 19 let a v létě chce na 1 rok odjet do Španělska- nejraději do Valencie, což však není podmínkou.
Vzhledem k nutnosti pravidelných kontrol, dávání sputa atd., hledáme nějaké CF centrum ve Španělsku-nejlépe přímo ve Valencii. Můžete nám prosím poradit nějaký kontakt ? Případně jak je to nyní s hrazením péče ve státech EU ? Děkuji, V. Janda.
Odpověď
Dobrý den,
důvodem pozdější odpovědi na Vaši otázku je fakt, že byla diskutována v rámci Evropského fóra CF specialistů během ECORN-CF setkání.
Bohužel v současné době neexistuje seznam evropských CF center, byť na této problematice intenzivně pracuje Evropská spolešnost pro CF. Proto Vám nemohu konkrétně doporučit žádné centrum ve Valencii či ve Španělsku, protože Vám nemohu zaručit srovnatelnou kvalitu poskytované péče na jakou jste zvyklí. Informace o některých CF centrech včetně pacientskýchi organizací v rámci Evropy, včetně Španělska, neleznete na stránkách CF world wide www.cfww.org/member_country/Spain.asp

Obecné informace o cestování s CF naleznete v archívu tohoto fóra.
Pro cestování s CF je velmi důležité nepodcenit zdravotní pojištění a mít vždy s sebou informace o povaze onemocnění a seznam užívaných léků v angličtině a nejlépe i v jazyku země, kam jedete (ve Vašem případě ve španělštině).
Co se týče zdravotního pojištění, jsme sice součástí Evropské Unie a tudíž v rámci EU je pojištění hrazeno z “domácího” zdravotního pojištění, ale jedná se pouze o pojištění tzv. “základních” léčebných výloh (každá pojišťovna má přesně definováno), nikoli o hrazení léčebných výloh v souvislosti s chronickým onemocněním. Proto je třeba informovat se u Vaší konkrétní zdravotní pojišťovny, které výlohy a za jakých podmínek bude hradit, přip. zvážit, zda nebude pro Vás výhodnější uzavřít na dobu pobytu Vaší dcery mimo naši republiku pojištění v zahraničí, tedy v zemi jejího pobytu.
S pozdravem,
Jitka Brázová
12.05.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová