Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

CF

Otázka
Je mozne ze pri CF zmutuje DNA a nedalo by sa na zaklade krvnych testov DNA zistit resp. urcit otcovstvo??
Odpověď
Dobrý den,
cystická fibróza je jedno z nejčastějších dědičných onemocnění, při kterém dochází k zdědění mutace CF genu (odborně nazývaného CFTR genu). Geny - molekuly DNA (deoxyribonukleové kyseliny) se dědí vždy ve dvojicích, jeden od matky, druhý od otce. Vzhledem k typu dědičnosti CF (autozomálně recesivní) choroba u dítěte vznikne jen tehdy, jestliže oba rodičovské CF geny nesou příslušnou mutaci - "poruchu", která je tak zcela vyřadí z jejich normální funkce. Rodiče CF dítěte nejsou nemocní, protože mají jeden mutovaný gen a druhý zcela normální, který vyváží svou aktivitou funkci mutovaného genu. Jedná se o nosiče daného onemocnění a všichni jejich potomci mají 25% riziko, že budou nemocni, 25% šanci, že budou zcela zdrávi a 50% riziko, že budou také nosiči daného onemocnění.
Možnost určení otcovtsví z krevního odběru je jistě možné, ale standardně se dnes užívají méně invazivní metody jako např. stěr z ústní sliznice, neboť DNA každého jedince nesoucí informace o všech tělesných znacích a funkcích je zcela unikátní a přítomná v každé buňce lidského organizmu.
Genetika je velice zajímavá, ale také složitá oblast medicíny. Pokud Vám není jasné, jak je to s dědičností CF, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.
S pozdravem,
Jitka Brázová
12.06.2008
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová
Question in Slovak language