Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

N-acetylcysteine

Otázka
Dobrý den,
mám pětiletého syna s DMD(Duchenneova svalová dystrofie). Na zahraničních rodičovských diskusních fórech týkajících se této choroby jsem se dočetl, že rodiče v USA začínají dávat dětem s DMD NAC pro jeho antioxidační účinky, schopnost redukovat některé prozánětlivé signálové molekuly, např. NF-kappaB, a upregulovat utrofin. Současně se odvolávají na zkušenosti s dlouhodobým podáváním NAC u CF.
Přemýšlím o tom, že bych NAC synovi taky začal dával. Než ale začnu chci vědět maximum o tomto léku. Proto by mne zajímalo jaké jsou zkušenosti s NAC u CF.

Můžete mi, prosím, říct jaké jsou zkušenosti s dlouhodobým užívánm NAC u CF, hlavně jestli jsou známy nežádoucí vedlejší účinky, případně jaké a jak je lze kompenzovat.

Děkuji.
Odpověď
Dobrý den.
V minulých letech skoro všichni naši CF pacienti inhalovali NAC dlouhodobě (léta) a kromě zápachu to nemělo žádný negativní vliv. Někteří naši pacienti, zvláště dospělí, NAC stále inhalují.
Popisují se alergické reakce, možnost poruchy agregace destiček a zejména
bronchokonstrikce hlavně u astmatiků, tedy zvláště po inhalačním podávání.
O podávání léku by měl rozhodnout ošetřující lékař, který Vaše dítě sleduje.
S pozdravem, Věra Vávrová
24.07.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová