Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Pseudomonada

Otázka
Je nutná intravenosní léčba atb,pokud vyjde kultivačně ve sputum pacienta s CF Pseudomonas fluorescens?Jak je tato pseudomonada nebezpečná? Je pacient dale veden jako kolonisovaný pseudomonadovou infekcí? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Vážený tazateli,
Pseudomonas fluorescens je mikrob, který se poměrně často vyskytuje v populaci. Podle našich dlouholetých zkušeností je však u CF nemocných poměrně vzácný. Na rozdíl od Pseudomonas aeruginosa jsme nikdy neměli pacienta, u kterého by se tento mikrob vyskytoval dlouhodobě. Pokud jde jen o kultivační nález a nemocný nemá klinické příznaky inhfekce dýchacích cest, především zhoršení kašle, není antibiotická léčba nutná. Pokud by se klinické příznaky vyskytly, velmi pravděpodobně by stačila léčba v podobě pilulek, nikoli i.v. Ve vědecké literatuře není nikde zmínka o tom, že by tento mikrob byl nebezpečný. Pokud má nemocný pouze tohoto mikroba, není veden jako kolonizovaný pseudomonádovou infekcí a není tedy zařazován mezi Pseudomonas aeruginosa chronicky infikované nemocné.
Nelze však vyloučit, že došlo k záměně obou mikrobů během mikrobiologického vyšetření a že ve skutečnosti ve sputu přítomná P. aeruginosa je chybně diagnostikována jako P. fluorescens. Je proto důležité zkontrolovat nález P. fluorescens brzy nebo opakovaně (tj. 2-4 týdny po prvním nálezu) aby bylo možno okamžite reagovat na možný pozitivní nález P. aeruginosa.
S pozdravem
CVěra Vávrová
22.10.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová