Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

ABPA a listnate stromy

Otázka
Dobry den,

chcela by som sa spytat na vztah ABPA a prechadzky v listnatych lesoch teraz na jesen. Mam CF a v poslednych rokoch aj ABPA, ktora je liecena kortikoidmi a antiIGE liecbou- Xolair. Niekedy po dlhsej prechadzke lese ( listnatom teraz na jesen) sa v noci budim na suchy kasel. Je pre mna pohyb v tomto prostredi nevhodny alebo listy nie su problem a spolu to nema suvis.
Chcem sa aj opytat ohladne plavania. Pravidelne chodim plavat na plavaren, nedavno som vsak citala informacie ohladne plavania a astmy. Moze plavania podporovat rozvoj mojej ABPA. Existuje nejaky vztah medzi palvanim a astmou?

Za odpved vopred dakujem. S pozdravom Ingrid
Odpověď
Milá pani Ingrid
Na Slovensku sa ABPA nelieči medikáciou anti-IgE /Xolair/, preto predpokladám, že sa jedná u vás o dve diagnózy - CF a astma bronchiale s vysokou hladinou celkového IgE.
Prechádzky v lese na jeseň môžu za istých okolností provokovať zhoršenie ABPA. Hnijúce lístie je možným zdrojom alergénov /samotnej plesne/, ktorá provokuje imunitný systém. Treba zvážiť či nedochádza k aktivácii ABPA. Bolo by vhodné kontrolné klinické a laboratórne vyšetrenie. Fyzická aktivita je žiaduca, treba optimalizovať prostredie v ktorej sa vykonáva.
Stejně tak je fyzická aktivita výborný nápad pre ľudí s astmou. Udržuje nás to dlho zdravých. Cvičenie môže zlepšiť astmu, ale v niektorých prípadoch môže provokovať bronchospasmus. Väčšina štúdií poukazuje na zlepšenie dýchania pacientov s astmou pri sportování. Plávanie je dobrá voľba, pretože dochádza pri ňom k menej častým prejavom astmatických symptómov, než pri iných formách cvičenia. Ale malý počet štúdií uvádza, že maličké deti ktoré plávali v chlórovaných bazénoch mali vyššiu šancu v neskoršom období získať astmu. Zistilo sa že chlór môže poškodiť pľúca. Hľadajte bazén s dobrou ventiláciou a čistotou. Rizikové pre CF pacientov bývajú skôr než bazén spoločné priestory (sprchy, toalety, mokré chodby) môžu byť zdrojom baktérií: (pseudomonád). Je vhodné pravidelné monitorovanie vašej astmy.
S pozdravom Branko Takáč
08.01.2009
Odpověď editoval: Branco Takac
Question in Slovak language