Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

opakující zánět slinivky břišní

Otázka
dobrý den dcera má atypickou formu cf nyní od léta kdy měla akutní zánět slinivky břišní se jí to neustále opakuje byla už hospitalizovaná 5x a pořád nevím z čeho dietu dodržujeme poctivě tak jak nám řekli bere kreony 3xdenně ,taky nalcrom má alergii na mléko a inhalujeme je to neustále dokola a samozřejmě tím pádem zamešká hodně v škole tam něco pořád řešíme chtěli ji dát také opakovat ročník že je stále nemocná a to máme vyřízený individuální plán tak mi prosím poradte a o příspěvku na péči ani nemluvím ten mi samozřejmě vzali děkuji za opdpověd
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaše otázky není vůbec jednoduchá. Opakované záněty slinivky břišní patří do obrazu atypické CF a jsou u pacientů, kteří jsou tzv. pankreaticky suficientní, tedy s fungující slinivkou břišní, časté a bohužel nepředvídatelné. Pět hospitalizací za půl roku je opravdu hodně. Pro lepší vyjádření chybí potřebné informace. Obraťte se prosím se svými dotazy na Vašeho ošetřujícího lékaře, který má jistě dobré zkušenosti s CF a spolupracuje s erudovaným gastroenterologem a který zná Vaše dítě nejlépe.
Co se problémů se školou týká, požádejte opět svého ošetřujícího lékaře, příp. psychologa CF centra, aby se spojil se školou a pokusil se problémy řešit.
Pokud se příspěvku na péči týká a jste v CF klubu, můžete získat radu tam, ale dle našich zkušeností, byl příspěvek na péči bohužel odebrán téměř všem.
S pozdravem, Jitka Brázová a Věra Vávrová
11.12.2008
Odpověď editoval: Vera Vávrová