Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

Dotaz - strach

Otázka
Dobrý den.je mi 28 let, plánuji těhotenství.Bylo mi diagnostikováno lehké astma.Nejsem alergická na nic, jen mám pocit, že musím něco vykašlávat,což mi moc nejde.Po podájní léku Miflonid je to lepší.Lépe vykašlávám.někdy slyším pískoty, když vydechuji.Kašel mě v noci nebudí.když jsem ve stresu,tak se mi špatněji dýchá.Spirometrie v pořádku, KO taky,Sono srdce+holter taky,test metacholinem (provokační)-potvrdil lehke astma.Jiné problémy nemám.Jen pokud je mrazivo,hůře se mi dýchá.Dokáži být i 1/2 roku bez potíží.Strýc zemřel na cystickou fibrozu,na vojne prodělal zápal plic a pak zemřel.Můžete mi poradit,zda se opravdu jedná o astma?
Děkuji za odpověď.Lilili
Odpověď
Dobrý den,
toto fórum není určeno primárně astmatikům. Proto by bylo lepší se s Vaším dotazem obrátit na stránky ČIPA (Česká iniciativa pro astma), které se astmatu věnují - www.cipa.cz.
Pokud Váš strýc opravdu zemřel na cystickou fibrózu bylo by velmi vhodné vyšetřit Vás i Vašeho partnera, zda nejste nosiči mutace (genetického předpokladu) pro cystickou fibrózu. Váš ošetřující lékař Vám poradí nejbližší genetické pracoviště, které toto vyšetření prodádí.
s pozdravem, Jitka Brázová
15.01.2009
Odpověď editoval: MD Jitka Brázová