Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

transplantacia

Otázka
kedy je nutne urobit transplantaciu pluc pri cf co sa stane ked pacient odmietne alebo sa nenajde darca pre36 rocnu zenu
Odpověď
Vážená pani.
Transplantácia pľúc, nielen pri cystrickej fibróze je indikovaná u pacientov, kde zlyhala konzervatívna liečba vrátane dlhodobej oxygenoterapie. Ak ochorenie progreduje takým tempom, že pacientovi neostáva viac ako 1,5-2 roky života. Pri cystickej fibróze zohráva dôležitú úlohu aj počet akútnych exacerbácií, potreba antibiotickej terapie, prehlbovanie malnutrície. Ak je indikovaná transplantácia pľúc (vždy je nutný súhlas pacienta s týmto zákrokom a musí byt plne informovaný pacient ako aj rodina) V prípade splnenia vstupných kritérií - je pacient zaradený na čakaciu listinu. Zaradenie však neznamená automaticky aj realizáciu vlastnej transplantácie, nakoľko sa nemusí nájsť vhodný darca orgánu. V tomto prípade, ako aj pri nesúhlase s transplantáciou, pokračujeme v konzervatívnej liečbe - bronchodilatancia, mukolytiká, ATB, oxygenoterapia a také psychociálnú pomoc v CF centre.
S pozdravom Branko Takáč
31.03.2009
Odpověď editoval: Branco Takac