Prosíme respektujte:,Zatímco n?které informace budou i za rok stále aktuální, jiné zastarají již za t?i m?síce. Pokud si nejste jisti, nebojte se prosím zeptat.

CF

Otázka
Dobrý deň,
pred týždňom som Vám píslala, ale nedostala som od Vás doteraz odpoveď, tak neviem či sa Vám moja otázka doručila.
Moja dcéra sa narodila začiatkom apríla tohto roku a podľa novorodeneckého skríningu z krvi mala pozitívne hodnoty na cystickú fibrózu ( mierne zvýšené). Cystická fibróza sa z krvi na Slovensku vyšetruje od 1.2.2009. Na základe tohto výsledku sme boli v Podunajských Byskupiciach na potných testoch, ktoré toto ochorenie vylúčili. Hodnoty potných testov mala moja dcéra 18,15,21 a aj ďalšie vyšetrenia ako stolica, ultrazvuk bruška atď boli v poriadku. Chcela by som sa spýtať, aká je pravdepodobnosť, že sa v budúcnosti u mojej dcéry táto choroba objaví?
Ďakujem za odpoveď
Odpověď
Vážená pani.
Od februára 2009 sa na celom Slovensku robí skríning CF. Skríning slúži na vyhľadávanie chorých pacientov ešte pred klinickou manifestáciou ochorenia. U Vášho dieťaťa táto diagnóza nebola potvrdená dostupnými vyšetreniami. Obvodný pediater bol o tejto skutočnosti plne informovaný. Jeho úlohou bude sledovať Vaše dieťa ďalej. V prípade pochybnosti Vás odošle znovu do centra CF. Odborníci teraz stav zhodnotili negatívne, Vaše dieťa je zdravé.
S pozdravom Branko Takáč
03.06.2009
Odpověď editoval: Branco Takac
Question in Slovak language