Témata

Termální koupaliště
Dobrý den. Je možné s CF nemocným navštěvovat termální koupaliště? Například takové jako je v obci Podhájská, kde termální koupaliště je prý svým složením vody podobné Mrtvému moři. Předem děkuji za odpověď.
06.09.2011
P. aeruginosa
Dobrý den, Začínám sbírat informace o tom co bude a co nebude moci dělat můj synovec s CF až trochu povyroste. Četla, že pro tyto děti je zvláště nebezpečná bakterie pseudomonáda. Jak se může pseudomonádou nakazit? Jakým způsobem probíhá nakažení? Může si dítě s CF hrát na zahradě? Jak je možné nakazit se touto bakterií z půdy? Velice děkuji za odpověď.
10.04.2011
B. cepacia
Lze detekovat Burkholderia cepacia ve vodě?
10.06.2011
stafilokokus aureus
Dobrý den mám stafilokoka aurea v otevřené ráně na rtu existuje nějaká bylinka,desinfekce nebo lék,který stafilokoka aurea zastavil?
02.09.2011
Pneumotorax
Dobry den, chtel bych se zeptat jesli clovek ktery trpel pneumotoraxem a prosel 2 operace cvicit ve fitnes klubu po 4 mesicech?
13.07.2011
diagnostika CF
Dobrý den, dvouletý syn má dlouhodobé potíže s neprospíváním, zažíváním (reflux, nadýmání, zapáchající mastné kašovité stolice cca 1x za den nebo 1x za 2 dny). Bývá často unavený, slabý. Všimla jsem si také,že má v nose velmi hustý hlen (nos čistíme každý den, hlenu není nadměrné množství jen se mi zdá opravdu dost hustý). Veškeré provedené testy má v normě (krev, moč, odběry protilátek proti transglutamináze, bílkovině KM, stolice na bakterie a viry..). Nyní jsme v naší okresní nemocnici absolvovali potní test s negativním výsledkem (16). Bylo nám řečeno,že při tak nízkém výsledku není ani náznak,že by se o CF mohlo jednat, že CF jistě nemá. Znamená to opravdu,že se již CF nemusíme obávat nebo byste doporučili nějaká další vyšetření, příp. opakování potního testu na specializovaném pracovišti? Děkuji předem za odpověď.
03.12.2010
Inhalace
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné amilorid kombinovat v průběhu jednoho dne např. s Vincentkou nebo fyziologickým roztokem. Časový odstup mezi inhalacemi amiloridu by prý měla být min. 3 hodiny, nám to ale bohužel nevychází vzhledem k potřebám dítěte a inhalace nám vychází v těchto časových intervalech: 8.30 h - 11.00 h - 17.30 h Je také normální, že dcerka při prvních několika nádeších amiloridu dostane velký záchvat kašle? Asi po minutě kašel odezní a již inhaluje bez problémů. Děkuji.
14.04.2011
CF
Dobrý den, dcera rok 2004 narozená, má potní testy 58,5 ..55... ale geneticky nemá prokazanou cystickou fybrosu, ( 42 mutaci ), stále je nemocná, neustále záněty dutin, vlhký kašel, zaberou jen vždy antibiotika. Po dolečení začneme normálně fungovat, škola, procházky apod. a za týden má opět ty kašle atd. Myslíte si, že tu cystickou fybrosu by mohla mít i třeba v pozdějším věku? Děkuji za opdověď
04.01.2011
potní testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, i přesto, že už rok docházíme do CCF v Motole, tak mám stále teď nejasnosti...dcera 7 let, už od 4 let je každý měsíc na ATB, trpí stále na záněty vedlejších nosních dutin, k tomu mývá dlouhodobý vlhý kašle, po přelečení ATb je relativně bez obtíží, ale jakmile začnem chodit ven, mezi lidi, na kole jezdit apod. tak do 14 dnů to má nazpět, a takhle to funguje od těch 4 let. Naše Alergoložka nás poslala na potní testy, v Pardubicích byli hodnoty 55, a pak v Praze byli 53 a naposled 58,5 ale geneticky fybrosa byla vyloučena, ale stále ty potní testy jsou těchto hodnot, myslíte si že může mýt lehčí vývoj té nemoci?
06.01.2011
Inhalace amiloridu
Dobrý den, mám desetiměsíční dítě s CF s plicními projevy, inhalujeme amilorid. Ve Vaší poradně jsem se dočetla, že se v zahraničí amilorid již prakticky nepoužívá vzhledem k nedostatečným studiím o účincích pro CF pacienty. Proč je tedy tento lék tak hojně využíván u nás a jakou jinou, vhodnější alternativu navrhujete, popř. jaké inhalační látky se používají v zahraničí? Můj druhý dotaz se týká užívání Kreonu 10000. Dávkujeme podle hmotnosti, 9 kg = 9 kreonů/den v pěti dávkách jídla. Mám se při podávání kreonů řídit množstvím jídla nebo spíše množstvím tuku v jídle? Kolik gramů tuku pojme jedna tableta kreonu při nefunkční slinivce? Uvádí se, že k ovoci není třeba kreony užívat. Týká se to i následujících: - banán, avokádo, - tepelně upravené ovoce, např. přesnídávka, rozvařené ovoce, - čisté ovoce s přídavkem fantomaltu. Děkuji Vám za zodpovězení mého rozsáhlého dotazu. Alena
25.01.2011
<<  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10  ...  14 >  >>