Thema's

Topsport en CF
Ik ben roeicoach en bezig met selectie voor m'n roeiteam. Nu heeft een van de meiden CF. Ik kan alleen nergens op internet vinden hoe (top) sport hiermee te combineren is, en waar je op moet letten. Ze heeft net haar jaarlijkse controle gehad, en die was gewoon heel goed (hardlooptest uitgelopen enzo). Ze is 21 en heeft als junior ook geroeid. Roeien is natuurlijk een vrij zware belasting, in hoeverre is het een risico om haar sportief zo uit te dagen? Waar kan ik hier meer informatie over vinden? Zijn er mensen die ervaring hebben met uitdagende trainingsschema's voor CF patienten?
21.11.2014
CF
Geachte, Bij mijn zoontje is uit de hielprik een CF gen en daarnaast nog een verhoogde waarde gevonden. Wij moesten een zouttest laten afnemen. Mijn zoontje was toen 3 weken oud. Is dit betrouwbaar. Lees op internet dat het betrouwbaar is vanaf 4 tot 6 weken. daarnaast in een biopt uit zijn rektum/ endeldarm genomen. hier is niets uit gevonden. de conclusie is dat hij drager is. wat betekent dit voor hem. ik en mijn man worden nu getest. graag uw reactie
21.11.2014
vraag over diagnose volwassenen
Mijn man heeft van jongs af aan problemen met de longen, hij veel longontstekingen gehad. Hij heeft nu COPD gold 3 en een heel scala aan andere wat onduidelijkere klachten zoals wat problemen met zijn lever, gewrichtpijnen, een pre stadium diabetes etc. Nu is mij de laatste tijd opgevallen dat hij heel erg zout smaakt/zweet. Ik mij af of er dan overwogen moet worden of hij cf heeft? Ik heb het wel eens eerder gevraagd aan zijn longarts omdat onze dochter veel longklachten had en uit onderzoek bleek dat zij drager is, maar zij dacht dat dit niet aan de orde was. Is het iets om toch nog eens te bespreken en of aan te dringen op onderzoek? En zo ja, zegt een zweettest nu wel of niet iets bij volwassenen, want ik lees dat deze vaak niet betrouwbaar is.
06.09.2014
meconium
Mijn dochter van 13 heeft recent heel veel onderzoeken gehad vanwege verdenking van c.f. Ze heeft heel veel longinfecties pseudomonas e.d. Vlak na haar geboorte is er ook gesproken over het vermoeden van c,f, (of Hirschsprung) omdat er maar geen meconium kwam. Ze heeft vlak na de geboorte 1,5 dag in het ziekenhuis gelegen. Toen we thuis waren had ze nog steeds geen meconium, waardoor men dreigde met een heropname. Omdat ze er goed uitzag mochten we het nog even uitstellen.Na nog een dag kwam er wel wat maar dat was gewone baby-ontlasting. Ik heb altijd gedacht dat ze in het ziekenhuis een fout hebben gemaakt. Het was nogal rommelig op de afdeling en misschien hebben ze gewoon vergeten te noteren dat mijn dochter wel meconium heeft gehad. Kan het in theorie zo zijn dat een kind geen meconium heeft gepoept maar wel gewone babyontlasting? Het lijkt mij eigenlijk niet mogelijk maar door het huidige vermoeden van c.f. ben ik daar over gaan twijfelen.
13.10.2014
kosten
wat zijn de kosten per jaar(gemiddeld) voor een patient met CF?
26.09.2013
Kinderwens
Beste dame/heer. Ik ben een vrouw van 18 jaar, mijn vriend is bijna 18 en heeft cf. Hij slikt medicijnen maar heeft weinig tot geen klachten. We hebben zowel qua opleiding als financieel alles voor elkaar en willen graag een kindje. Ik heb 2 vragen.. Ik weet dat de kans dat wij op de natuurlijke manier zwanger kunnen raken klein is, maar is het helemaal ondenkbaar? Of zijn er wel situaties bekend waar een stel (man met cf) toch op natuurlijke wijze zwanger raakt? En daarnaast, sorry voor nog een vraag, vanaf welke leeftijd mag je voor een ivf behandeling gaan? Als mijn vriend straks 18 is, en we allebei meerderjarig zijn, kan ivf dan? Vriendelijk bedankt alvast.
27.08.2014
Zwembad
Ik heb een vraag i.v.m. de warmte van het water van een zwembad. Ik mag niet naar Centerparks omdat het water te warm is. In Knokke-Heist is er een nieuw zwembad geopend. Het water in het zwembad is 30°C. Is het gezond om te zwemmen in het zwembad of moet ik eruit blijven?
15.07.2014
Kan CF ook voorkomen zonder longklachten?
Geachte heer/mevrouw, Mijn zoon (3 jaar+3 maanden) wordt momenteel getest op CF. Hij heeft een zweettest gedaan, maar deze is helaas mislukt doordat hij te weinig zweet produceerde. Ik denk echter niet dat mijn zoon CF heeft, omdat hij totaal geen longklachten heeft. Hij heeft wel bovenste luchtweginfecties (met slijm e.d.), maar nooit longproblemen. Kan er dan sprake zijn van CF? Met andere woorden: zijn er ook gevallen van CF bekend waarbij er geen sprake is van longklachten? Hartelijk dank, Moeder
22.05.2014
Bolle buik
Hallo, ik ben een CF-patiënte van 43 jaar oud en sta inmiddels ook op de lijst voor twee nieuwe longen. Mijn longfunctie schommelt rond de 30%. Ik heb geen leverproblematiek en bij de screening zijn er geen complicaties gevonden. Het enige waar ik de laatste tijd meer last van heb is een erg bolle buik. Ook zit er met name in de avond zoveel spanning op die buik dat het wel lijkt alsof ik zwanger ben. Ben al meer aan het laxeren, maar dat veranderd niet veel. Nu hoor ik deze klacht vaker bij CF-patiënten, en heb ook wel eens gehoord dat al je slechte longen hebt de buikholte wat meer wordt opgevuld met de longen omdat die 'langgerekter' worden als compensatie door het zuurstof gebrek. Mijn BMI is keurig, maar ook lijkt er zich meer vet rond de buik op te hopen dan elders. Ik heb ook diabetes en gebruik insuline. Kunt u mij vertellen of het vaker gezien wordt bij oudere CF-patiënten dat de buikomvang in verhouding erg toeneemt, ondanks dat de BMI keurig (gemiddeld) is??? Alvast bedankt voor uw antwoord!
13.03.2014
konijn
Sorry mijn dochter is mucopatient en wil graag een konijn kan dit?
06.05.2014
<<  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12  ...  31 >  >>